Vyberte stránku
Home 9 Zprávy 9 Cyklistika 9 Do 51. ročníku Závodu míru juniorů odstartuje 141 závodníků z celého světa

Do 51. ročníku Závodu míru juniorů odstartuje 141 závodníků z celého světa

Litoměřice/Terezín – Přesně 141 závodníků z 24 týmů a 21 zemí odstartuje do letošního 51. ročníku Závodu míru juniorů. Na startu bude tentokrát hned 12 český reprezentantů, mezi kterými je s českou trikolórou na dresu dokonce terezínský odchovanec Štěpán Zahálka. Závod odstartuje na litoměřickém Mírovém náměstí ve čtvrtek a skončí tradičně v neděli v Terezíně.

Šestici reprezentantů v dresu s českou trikolorou povede sportovní ředitel Petr Kubias. Do reprezentačního výběru se dostala šestice závodníků Martin Bárta (1), Kryštof Král (2), Pavel Šumpík (3), Adam Pešek (4), Štěpán Zahálka (5) a Jan Bitner (6). Jde o mladou sestavu, ve které loňským rokem Závod míru jeli jen Bárta s Bitnerem. „Určitě máme cíle nejvyšší. Bárta má zkušenosti ze zahraničí a laufa má i Šumpík, když teď o víkendu jako prvoročák dojel stříbrný na West Bohemia. Tihle dva se utkají o roli lídra. Kryštof Král je navíc jedním z nejrychlejších sprinterů v Evropě, takže s ním se budeme snažit o etapové vítězství. Jednoznačně se tedy budeme snažit promlouvat do celkového pořadí,“ věří svému týmu Petr Kubias, který má navíc k ruce další českou šestici. Letos na závodě míru se pořadatelům podařilo prosadit dva mix týmy – belgický Cannibal B Victorious a český R. Kreuziger Cycling Academy složený z jezdců – Josef Vlk (109), Richard Kobr (110), Robert Kobr (111), Václav Ježek (112), Jan Podařil (113) a Jan Faltýnek (114). Dalším výjimečným týmem je pak regionální tým Saska. Na startu s nimi bude stát míněná jedenadvacítka reprezentačních výběrů z celého světa. Mezi nimi jsou i dva medailisté z loňského mistrovství světa na dráze z izraelského Tel Avivu – člen stříbrného německého stíhacího týmu Leon Arenz a stříbrný stíhač Dán Theodor Storm.

Na startu letošního ročníku ale nechybí ani loňský bronzový muž celkové klasifikace Nor Jorgen Nordhagen nebo celkově osmý Holanďan Mees Vlot. „Startovní pole je bezesporu pořádně nabité. V pelotonu je i Američan Adrew August, který v uplynulém víkendu suverénně vyhrál 3. ročník prestižního závodu juniorů Grand Prix West Bohemia z kategorie UCI 1.1 v Kyšicích u Plzně. Čekat tedy můžeme atraktivní souboje,“ poznamenal Svatopluk Henke starší, který Závod míru vedl téměř třicet let a letos štafetu předal svému synovi.

Nejen jemu ale i dalším domácím fanouškům jistě bude chtít udělat radost odchovanec pořadatelského týmu CK Slavoj Terezín Štěpán Zahálka, bratr úřadujícího elitního mistra republiky Matěje. „Jsem trochu nervózní, ale jak se závod rozjede, tak to určitě opadne. Moc se těším. S bráchou si děláme legrácky. Je to můj vzor, ale chci tu být lepší než on, takže se trochu špičkujeme. Nemám ale žádný závazek, mohu tady jen překvapit,“ pronesl s úsměvem Štěpán Zahálka, který si je, stejně jako celý peloton vědom, že Závod míru juniorů může být vstupenkou do světa „velké“ cyklistiky. Příkladem je z posledních let třeba dvojnásobný vítěz Tour de France z let 2020 a 2021 Slovinec Tadej Pogačar nebo loňský vítěz Vuelty Belgičan Remco Evenepoel, který se rok po svém vítězství na ZMJ (2018) stal nejmladším jezdcem profesionální série UCI World Tour, když uzavřel smlouvu s týmem Deceuninck–Quick-Step.

Po dlouhých dvaceti sedmi letech přijel národní tým Kanady, který tu naposledy startoval v roce 1996, po 15 letech dorazili Švýcaři a po 5 letech reprezentanti Spojených států amerických. Po roční přestávce bude součástí májových etap také družstvo Ukrajiny.

Letošní 51. ročník Závodu míru juniorů odstartuje ve čtvrtek ve 14:40 hodin na litoměřickém Mírovém náměstí a skončí po téměř čtyřech stech kilometrech a čtyřech etapách nedělním dojezdem v Terezíně. Letos ho diváci budou moci opět živě sledovat v on-line přenosu.

51. ročník – Závod míru juniorů 2023 – fakta a čísla:
Pořadatel: CK Slavoj Terezín
Termín: 4. 5. – 7. 5. 2023
Ředitel závodu: Ing. Svatopluk Henke, Ph.D.
Velitel trati: Jan Sedlák
Hlavní rozhodčí: Coccioni Sandro (ITA)
Celková délka: 388,7 km

Pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Ing. Jana Schillera.
Čestný ředitel závodu – Mgr. Jaromír Kníže, ředitel policie Ústeckého kraje
Patron závodu – Gustav-Adolf Schur, čestný člen CK Slavoj Terezín.

Hlavní partner: Sazka, Národní sportovní agentura
Partneři: AŽD, Starmon, Monzas, Škoda, Český svaz cyklistiky, K+P Stavební výroba, Vars, Cross, Pojišťovna Slavia, SBS Cargo, Cyklostar, Mondi, Tiskárna Cyklos Š+Š, Iveco bus, Potraviny Krátký, Praktická elektronika, RVS Chodov, Sanilit, Ústecký kraj.

Mediální partneři: ČT, ČT Sport, Deník, Český rozhlas, TV Litoměřicka, PatRESS.cz, Litoměřicko24, Techniserv IT, Roadcycling.cz,

Zahraniční týmy:
Potvrzeno 24 šestičlenných týmů reprezentujících zemi: ČR, Belgie, Dánsko, Estonsko, Francie, Itálie, Kanada, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina, USA.

Česká účast:
Reprezentace ČR: Martin Bárta (1), Kryštof Král (2), Pavel Šumpík (3), Adam Pešek (4), Štěpán Zahálka (5) a Jan Bitner (6).
Kreuziger Cycling Academy: Josef Vlk (109), Richard Kobr (110), Robert Kobr (111), Václav Ježek (112), Jan Podařil (113) a Jan Faltýnek (114).

ADRESA

Patrik Pátek/PatRESS
Příchovice 338
334 01 Příchovice
Czech Republic

KONTAKT

patek@patress.cz
+420 776 765 036
IČ: 74421000
www.patress.cz