Vyberte stránku
Home 9 Zprávy 9 Motorsport 9 45. Dakar odstartoval

45. Dakar odstartoval

Sea Camp/Chvalín – Hned dva kamiony severočeského týmu MKR Technology zajely slavnostní prolog rallye Dakar v elitní desítce. Holandský pilot Gert Huzink skončil osmý, hned za ním přijel týmový parťák Pascal de Baar. Třetí z Riwald Dakar Teamu Adwin Hoondert rozřazovací prověrkou projel šestnáctý. 45. ročník nejslavnější dálkové soutěže planety byl tímto slavnostně zahájen a od Nového roku se závod rozjede naplno.

Poslední den roku 2022 patří na Dakaru slavnostnímu představení posádek na pódiu a třináctikilometrovému prologu v Sea Campu. Ten ovládla česká posádka Martina Macíka. Osmý Gert Huzink se severočeským renaultem z dílny MKR Technology na něj ztratil osmnáct vteřin. Dalších dvanáct pak devátý Pascal de Baar. Lehce přes minutu měl na vítěze Adwin Hoondert, který má ve chvalínském renaultu svou premiéru. „Prolog je tu zejména kvůli zajištění startovní pozice do 1. etapy. Kluci si splnili přesně to, co si předsevzali, navzdory tomu, že spokojeni zcela nebyli. Trasa byla vyloženě typu WRC. Mnohem více se těšíme do terénu. Takže teď už si jen přeji, aby při nás stála potřebná dávka štěstí, která je na Dakaru stejně tak důležitá jako příprava samotné techniky,“ podotýká konstruktér Mario Kress.

V neděli 1. ledna se slavná soutěž rozjede naplno a hned na úvod čeká posádky přes šest set kilometrů, z nichž bude tvořit téměř tři sta sedmdesát kilometrů měřenou závodní prověrku. 1. etapa bude zaoblenou smyčkou, kde písčitá trať povede po dlouhých kamenitých a štěrkových úsecích a v samotném závěru přijdou na řadu dokonce už i první písečné duny. „Úvodní etapa by podle pořadatelů neměla být nijak zvlášť náročná, ale měla by už ukázat, jak si kdo stojí, tak věřím, že budeme pokračovat minimálně stejně tak dobře jako v prologu,“ drží pěsti svým kamionům Mario Kress.

Dakarskou rallye počtvrté hostí Saudská Arábie. V rámci 45. ročníku je na programu 14. etap, jeden den volna, maratonská část a v součtu přes osm a půl tisíce kilometrů, z nichž je více než čtyři a půl tisíce měřených speciálek. Tým MKR Technology pro něj připravil trojici kamionů Renault Truck pro piloty holandského Riwald Dakar Teamu – Gerta Huzinka (#520), Pascala de Baara (#507) a Adwina Hoonderta (#538). Cíl je 15. ledna v Dammamu.

Výsledky – Dakar – prolog (Sea Camp) 13 km:
1. Macík (CZE) Iveco 9:43
2. van den Brink (NLD) Iveco +0:05
3. van Kasteren (NLD) Iveco +0:06
4. Šoltys (CZE) Tatra +0:13
5. Versteijnen (NLD) Iveco +0:15
8. Gert Huzink (NLD) Renault Trucks +0:18
9. Pascal de Baar ((NLD) Renault Trucks +0:30
16. Adwin Hoondert (NLD) Renault Trucks +1:09

ADRESA

Patrik Pátek/PatRESS
Příchovice 338
334 01 Příchovice
Czech Republic

KONTAKT

patek@patress.cz
+420 776 765 036
IČ: 74421000
www.patress.cz